2013. április 24., szerda


KÖZÖSSÉGI MEZŐGAZDÁLKODÁS

ÖSSZEHOZ ÉS BIZALMAT ÉPÍT


A közösségi mezőgazdálkodás különböző modelljei Nyugat-Európa egyes részein már évtizedes múltra tekintenek vissza, de az utóbbi néhány évben egyre több magyar példát is találni: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást.
A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. Európában gyorsan erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma. Ma körülbelül 4000 közösség van a világon, összesen nagyjából másfél millió csatlakozó fogyasztói taggal.
A közösségi mezőgazdálkodás kezdeményezései (például a dobozrendszerek) a gyakorlatba ültetik át a fenntartható élelmiszerfogyasztás alapelveit. Mivel legtöbbször környezetkímélő technológiákat alkalmaznak, a fogyasztók jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszerhez jutnak, és csökken a környezetterhelésük is a rövid szállítás és a csomagolás mellőzése révén.
Mindemellett ezek a rendszerek támogatják a helyi kisközösségek kialakulását, erősítik a lokális gazdaságot, és segítik a vidéki térség fennmaradását is. Az alapok, azaz a gazda és a tagok közötti bizalmi, partneri viszony, az elköteleződés, a szolidaritás mindegyik csoportra jellemző, de a megvalósítás mindenhol a helyi igények mentén alakul.





A VÁLTOZÁS TE MAGAD VAGY!


Világunk és környezetünk állandó változásban van. Minden külső változás egy mélyreható belső átalakulás felismerésének a szükségessége felé terel bennünket. Ez a belső folyamat mindannyiunk számára elérhető egyetemes beavatási út, amelyet előbb vagy utóbb minden embernek be kell járnia.


ELJÖTT AZ IDEJE AZ ... ÉBREDÉSNEK!





Közösségi mezőgazdálkodás a nagyvilágban
Európában először Svájcban alakultak közösségi mezőgazdálkodási csoportok. Az első svájci közösség 1978-ban jött létre. Ma a társulási formák között találunk szövetkezetet, szervezetet, és magán kezdeményezést is, ahogy minősített bio, vegyszermenetes, de konvencionális gazdaságot is.
Némely gazdaság bevételének 90%-a is ebből az értékesítési formából származik. Vannak olyan kezdeményezések, ahol gyümölcsök és zöldségek mellett tartós élelmiszereket (sajtot, kenyeret, bort) is szállítanak. Átvétel általában hetente-kéthetente van, de évenkénti szállításra is akad példa, főleg a liszt, olaj esetében. Az egyik legnagyobb svájci kezdeményezés a Lopin Bleu, amelynek jelenleg 200 tagja van, éves forgalma 30 ezer svájci frank.
A Fribourg térségében működő Notre Panier bio 19 termelő közössége, akik jelenleg 510 tagot látnak el. A termelők évente egyszer találkoznak tervezés, megbeszélés céljából. Kérés esetén húst is szállítanak,és a honlapjuk mellett saját nyomtatott újságjuk is van. A modern technika kihasználása jellemző ezekre a gazdaságokra, a Rage de Vert egyesületnél például számítógépes programmal irányítanak szinte minden munkafázist.
Németországban az első kezdeményezés 1988-ban indult. A hivatalos adatok szerint ma 19 ilyen közösség található az országban, a többségük északon. Jellemző, hogy oktatási tevékenységet is végeznek, például a Rote Beete, de olyan is van, ahol megváltozott munkaképességű, fogyatékos embereknek biztosítanak munkalehetőséget.
Franciaországban AMAP-nak hívják a közösség mezőgazdaság társulásait. Az első a fentiekhez képest későn, 2001-ben alakult meg, viszont 2 év alatt elérték, hogy a terményeiket 100%-ban ebben a rendszerben értékesítsék. Nem kellett piacra hordani többé az árut, a gazdaság összes terményén közösen osztoznak a közösség tagjai és a gazda. A modell sikerét mutatja, hogy 2012-ben már 1600 ilyen közösség volt szerte Franciaországban.



JÓ, HA TUDTOK RÓLA!



Régen természetes volt, hogy a család együtt művelte a földjét, mindenki kivette részét a munkából.
Ma sajnos minden lehetséges eszközzel próbálják szétzúzni a közösségeket.
Ha a gyermeked már nagykorú és más háztartásban él, de segítene neked, vagy termelne a földeden, nem lehet csak úgy ott, nem követheti az ősei által hozott értékeket...mert egy esetleges ellenőrzés alapján, rábizonyítják, hogy feketemunkás....a büntetés akár egy millió forint is lehet...

Előzzük meg a kellemetlenségeket, mely a munkafelügyelők által, oly sokszor ellenőrzött gazdaságokat sújtja.
Tölts ki egy RÉSZESMŰVELÉSI SZERZŐDÉST és nem tudnak megbüntetni!

1. Szívességi földhasználat

24/A § (1) A tulajdonos a termőföld vagy tanya használatát közeli hozzátartozójának [Ptk. 685. § b) pont] ingyenesen átengedheti.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés a termőföld vagy tanya használatának nem a hozzátartozó javára történő ingyenes átengedésére irányuló szerződések érvényességét nem érinti.

2. A részesművelés

25. § (1) A termőföldre vonatkozó részesművelési szerződés alapján a szerződő felek közösen határozzák meg, hogy a részesművelésbe adott termőföldön mit termeljenek, a földmegművelésnek egyes feladataiból (talaj előkészítés, szántás, vetés, metszés, növényápolás, növényvédelem, betakarítás stb.) a szerződő felek milyen részt vállalnak, és a megtermelt terményből milyen arányban részesednek, meghatározzák továbbá az elemi csapás vagy más rendkívüli esemény okozta kár viselésére irányadó szabályokat.

(2) A részesművelésre egyebekben - a haszonbérleti jogviszony időtartamára és a haszonbérelhető terület nagyságára vonatkozó rendelkezések kivételével - a termőföld haszonbérletére vonatkozó szabályok megfelelően irányadók.