2014. március 7., péntek

A Nyírségi Kamra egy kezdeményezés, amit összefogás hozott létre, és azzal a céllal indítottunk útjára, hogy magas minőségű - lehetőleg organikus termesztésből származó - helyi termékeket vásárolhasson mindenki, korrekt áron.

Látogass el honlapunkra: www.nyirsegikamra.hu
Már a facebook-on is követhetsz minket!: www.facebook.com/nyirsegikamra

 Tisztítókúrák húsvét előtt

Tavaszi nagytakarításra szervezetünknek is szüksége van: testünk is, lelkünk is várja a törődést, megújulást. Érdemes tavasz elején, a nagyböjti időszakban nekifogni a tisztítókúrának, amikor szervezetünk is sóvárog a felfrissülés után. Különösen a húsvéti nagy evészet és vendégjárás előtt jó, ha megtisztult, kipihent szervezettel készülünk az ünnep megpróbáltatásaira.

A szépségdiétának és gyógy-böjtöknek számtalan változata van, a heti egyszeri gyümölcsnaptól a hetekig tartó, szigorú orvosi ellenőrzéssel zajló, különleges kúrákig. A sietősek, és akik épp csak ismerkednek a tisztítókúrákkal, legjobban teszik, ha egy egynapos mini-tisztítókúrába vágnak csak bele.

Aki már tapasztaltabb "méregtelenítő", akár egy-két hetes kúrát is bevállalhat, sorra tisztítva meg különböző gyógyteákkal testének azokat részeit, ahol különösen sok méreganyag halmozódik fel - például a bőrt, a tüdőt, a beleket vagy a májat.

 

7 napos könnyű méregtelenítés

A hét napos könnyű méregtelenítő kúra segítségével három legyet üthetsz egy csapásra: egyrészt beindítod tested méregtelenítő folyamatait, megszabadulsz a káros salakanyagoktól, szervezeted és agyagcseréd új erőre kap, másrészt megerősíted immunrendszered, így növekszik a betegségekkel szembeni védekezőképességed.
Mindemellett olyan kémiai anyagok termelésére ösztönzöd az agyadat, melyek jókedvet és energiát biztosítanak.

A kúra nem egy életmódprogrammá alakítható diéta – egy évben csupán három alkalommal ajánlott –, azonban ha megfelelően alkalmazod, hét röpke nap alatt megszabadulhatsz a testedet megterhelő mérgektől, illetve akár 3-4 kilótól is. Az alacsony zsír- és kalóriatartalmú, illetve a fokozatosság elvére építő diéta ráadásul nagy hangsúlyt helyez arra is, hogy a nagy mennyiségű gyümölcsnek és zöldségnek köszönhetően feltöltsd szervezetedet vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ennek eredménye pedig a szép bőr, illetve a kiegyensúlyozott és fiatalos megjelenés.

 

A kúra étrendje

 

1. nap

Az első nap egy 600 kalóriás böjt, melynek során csak folyadékot, például vizet vagy gyógyteákat, illetve joghurtot fogyaszthatsz. Reggelire, ebédre és vacsorára fogyassz egyaránt édesítetlen gyümölcs- vagy zöldséglevet, valamint egy pohár zsírszegény natúr joghurtot. Az első napot mindenképp időzítsd akkorra, amikor nem dolgozol. És ne ijedj meg, a többi nap ennél jóval könnyebb lesz.


Fontos!
Az első napot megelőző néhány napban próbálj meg már csak könnyű és egészséges ételeket enni, illetve nagyon sok folyadékot fogyasztani.

 

2. nap

A második nap folyamán 1200 kalóriát vehetsz magadhoz.

Reggeli: két szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, egy pohár zsírszegény, natúr joghurt, egy adag friss gyümölcs, gyógytea.
Ebéd: egy kivi, zöldségsaláta jégsalátából, sárgarépából, zellerből, fokhagymával és olívaolajjal, gyógytea.
Vacsora: édesítetlen müzli egy evőkanál narancslével és egy pohár zsírszegény natúr joghurttal, gyógytea.

 

3. nap

A harmadik nap folyamán 1100 kalóriát vehetsz magadhoz.

Reggeli: a második nappal azonos, vagyis két szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, egy pohár zsírszegény, natúr joghurt, egy adag friss gyümölcs, gyógytea.
Ebéd: vegyes saláta újhagymából, paradicsomból, piros és zöld húsú paprikából, spenótból, babból, citromlével és olívaolajjal meglocsolva, egy héjában főtt krumpli, gyümölcslé.
Vacsora: egy doboz zsírszegény joghurt gyümölcsdarabokkal és egy teáskanál mézzel, egy magos kifli egy kis darab zsírszegény sajttal, gyógytea.

4. nap

A negyedik nap során – ami egy speciális rizsnap – 800 kalóriát vehetsz magadhoz. Szükséged lesz 225 g száraz barnarizsre. A rizst oszd el három adagra. A nap folyamán igyál zöldség- és gyümölcsleveket, illetve vizet.

Reggeli: 75 g főtt barnarizs almadarabokkal, mézzel, fahéjjal és reszelt citromhéjjal.
Ebéd: 75 g főtt barnarizs vegyes zöldséggel – zellerrel, salátával, sárgarépával, paradicsommal, spenóttal, brokkolival és káposztával.
Vacsora: 75 g főtt barnarizs aszalt barackkal, egy grépfrút húsával.

 

5. nap

Az ötödik napon ismét 1100 kalóriát vehetsz magadhoz.

Reggeli: a második nappal azonos, vagyis két szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, egy pohár zsírszegény, natúr joghurt, egy adag friss gyümölcs, gyógytea.
Ebéd: egy alma, zöldségsaláta karfiolból, brokkoliból, sárgarépából, újhagymából, káposztából, olívaolajjal és almaecettel meglocsolva, egy főtt krumpli, gyógytea.
Vacsora: saláta egy doboz zsírszegény joghurtból, kiviből, ananászból, narancsból, almából, egy csésze gyógytea.


6. nap

 

A hatodik napon 1300 kalóriát vehetsz magadhoz.

Reggeli: a második nappal azonos, vagyis két szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, egy pohár zsírszegény, natúr joghurt, egy adag friss gyümölcs, gyógytea.
Ebéd: egy banán, vegyes saláta paradicsomból, salátából, piros húsú paprikából, sárgarépából, újhagymából, uborkából, citromlével meglocsolva, egy főtt krumpli, gyógytea.
Vacsora: müzli egy kevés citromlével, egy teáskanál mézzel, reszelt almával, egy pohár zsírszegény joghurt, egy szelet teljes kiőrlésű kenyér egy kis darab zsírszegény sajttal, gyógytea.

 

7. nap

A hetedik napon 1200 kalóriát vehetsz magadhoz.

Reggeli: a második nappal azonos, vagyis két szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, egy pohár zsírszegény, natúr joghurt, egy adag friss gyümölcs, gyógytea.
Ebéd: vegyes saláta spenótból, salátalevelekből, zellerből, fokhagymából, bazsalikomból, paradicsomból, olívaolajjal és almaecettel meglocsolva, egy főtt krumpli, gyümölcslé.
Vacsora: egy vörös húsú grépfrút, két főtt tojás, két szelet teljes kiőrlésű kenyér vékonyan megkenve vajjal, gyógytea.
Fontos!
A kúra egy hétig tartható. A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják. A kúra során naponta minimum 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvíz vagy gyógytea elfogyasztása ajánlott. Mielőtt elkezdenéd, kérd ki háziorvosod véleményét!

 

A medvehagyma

Kívánt hatás átható illat nélkül

Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye a bio piacokon tavasszal kapható medvehagyma, mivel állítólag kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló is. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még gyűjthető. Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló! A fenti sorokat az edenkert.hu oldalán olvastuk, ahol még további ízletes, medvehagymás recepteket is találhatunk, s ha nincs a közelünkben semmilyen medvehagyma lelőhely, hát online is megrendelhetjük.