2013. június 5., szerda

A DÖNTÉS A TE KEZEDBEN VAN!

A multik pimaszak, a tisztességes 20–25% képest azért tehetnek rá a termékekre általában 100–200, esetenként 600 % hasznot, mert olyan nagyra nőttek, hogy piaci szabályok rájuk valójában már nem érvényesek.
Az ésszerűség és a tisztességesség betartását már nem lehet rájuk kényszeríteni, sem korbáccsal, sem etikai kódexekkel, s láthatóan a hatóságok és a fogyasztóvédelem intézményei is tehetetlenek velük szemben. Magatartásuk, ez az elképesztő árdrágítás első látásra „csupán” a fogyasztóknak okoz anyagi nehézségeket, azonban sokkal többről van szó.
A láncok valójában az egész élelmiszer-termelésnek, a mezőgazdaságnak okoznak súlyos károkat, és a fogyasztók esetében is többről beszélhetünk, mint csupán a kizsebelésükről.
A laikus fogyasztók tömegei leginkább e láncok boltjaiban vásárolnak, amelyek azonban az ebből fakadó erejüket és elképesztő befolyásukat nem a minőség érdekében érvényesítik, hanem termelők megzsarolásához és kizárólag a saját hasznuk maximalizálásához használják föl. 
Leginkább olyan termények és termékek jelenhetnek meg boltjaikban, amelyeket lehetetlenül alacsony áron tekertek ki a termelők kezéből, vagy olyanok, amelyeknek beszállítóival magukfajtaként össze tudnak kacsintani.

A lejtő legalján pedig a silány, sokszor külföldről származó, saját márkás termékként forgalmazott áruk szerepelnek. Verseny tehát nem a kínálat bővítése és a minél magasabb minőség érdekében keletkezik, hanem kizárólag azért, hogy egyre olcsóbban jussanak hozzá árukhoz, amelyet aztán jó drágán sóznak a kiszolgáltatott és alapvetően tájékozatlan fogyasztók nyakába.

Ennek a folyamatnak az eredménye a sokkoló és egymást érő élelmiszerbotrányok sora is, hiszen a termelők költségeik leszorítása érdekében sokszor olyan megengedhetetlen eszközökhöz nyúlnak, amelyek igénybevételével emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket állíthatnak elő. És emiatt találkozhat a vásárló például folyékony füsttel beinjekciózott sonkahegyekkel, 10 százalékos hústartalmú virslikkel, mérgező ásványvizekkel, antibiotikummal súlyosan szennyezett mézzel vagy hússal, a sor hosszasan folytatható. 


Kimondható, hogy a kereskedelmi láncok gyakorlata termelőellenes, mert kizsigereli és tönkreteszi a zsarolásnak ellenálló  vagy az azt gazdasági okok miatt elviselni nem képes beszállítókat. Fogyasztóellenes, mert amellett, hogy meglopja a vásárlóit, korlátozza az áruk sokféleségét, a minőségi termékek megjelenését. És versenyellenes, amit az EU-ban ugyan szent tehénként kezelnek, ám a boltjaikban fellelhető termékek kínálatából kizárja a gasztronómia szempontjainak érvényesülését, amivel megakadályozza a valóban a fogyasztók igényeit, ízlését és érdekeit szolgáló ellátást.


                              ÉBREDJ FEL - VÁLASZD A HAZAIT - A MEGBÍZHATÓ MINŐSÉGET!