2013. június 25., kedd

Elérkezettnek láttuk az időt, hogy összegezzük az interneten keringő írásokat, videókat és adalékanyagokat az örök életű burgerekről. Válaszokat találjunk a kérdésekre, hiszen jobb tisztázni a kételyeket, mint becsukott szemmel a szemetet enni!

Tény, hogy a McDonald's Happy Meal hamburger és sült krumpli nem bomlik le. Akkor sem, ha a szabad levegőn hagyjuk őket fél évig. Ezt a történetet már felvetette a CNN, a Washington Post és még sok más hírcsatorna. Mégis méltatlanul kevés adalék információ kering a köztudatban a saját egészségünkre ártalmas kész, kényelmes és divatos kajákról.



Miért nem bomlanak le a McDonald's hamburgerei? És ha már itt tartunk, miért nem bomlik le semmilyen gyorséttermi hamburger és krumpli? Csípőből jöhet a válasz, azért mert olyan sok tartósítószer és vegyi anyag van benne, hogy még a penész sem eszi meg ezeket. Bár ez is része a válasznak, nem ez a teljes történet.

Az igazság az, hogy sok feldolgozott élelmiszer nem bomlik le és nem eszi meg sem a penész, sem bármilyen rovar vagy rágcsáló.  Burgonyaszirmok évtizedekig tarthatnak. A fagyasztott pizza feltűnően ellenálló. És azok a feldolgozott húsok és kolbászok, amelyeket ünnepekkor értékesítenek szerte a boltokban? Azokat is évekig lehet eltartani, és sosem fognak megrohadni.

A húsok esetében, ennek elsődleges oka a magas nátrium-tartalmuk. A só nagy tartósítószer, mint ahogy az ókori emberek már több ezer éve rájöttek erre. A McDonald's hús pogácsája dugig tele van nátriummal – olyannyira, hogy azok már "tartósított" húsnak minősülnek, nem is számítva az egyéb vegyi anyagokat a húsban.

A sosem bomló zsemle titka

Ezek után nem sok rejtély maradt a nem lebomló húsban. Az igazi kérdés az az, hogy miért nem eszi meg a penész a zsemlét? Ez az igazán ijesztő része a dolognak, hiszen az egészséges kenyéren napokon belül elkezdődik a penészesedés folyamata. Mi lehet a McDonald's hamburger zsemléjében, amely a mikroszkopikus élet számára sem biztosít táptalajt, több mint két évtizedig?


Mint kiderült, ha nem kémikusként végeztünk az egyetemen, akkor valószínűleg nem is tudjuk elolvasni az összetevők listáját. Itt van az, amit a McDonald's saját honlapján mutat a zsemléjükről:

Dúsított liszt (fehérített búzaliszt, maláta liszt, niacin, csökkentett mennyiségű vas, tiamin mononitrát, riboflavin, folsav, enzimek), víz, fruktóz- glükóz kukorica szirup, cukor, élesztő, szójabab olaj és / vagy részlegesen hidrogénezett szójabab olaj, tartalmaz 2 %-ot vagy kevesebbet a következők közül: só, kalcium-szulfát, kalcium-karbonát, búzasikér, ammónium-szulfát, ammónium-klorid, tészta kondicionálók (nátrium-sztearoil laktilát, datem, aszkorbinsav, azodikarbonamid, mono-és digliceridek, etoxilált monogliceridek, monokalcium foszfát, enzimek , guar gumi, kalcium-peroxid, szójaliszt), kalcium és nátrium-propionát (tartósítószer), szója lecitin.

Ízletes? Különösen a benne lévő szirup (ki akar cukorbetegséget?) és a részben hidrogénezettszójaolaj (szeretne bárki szívbeteg lenni?). A hosszú vegyi anyagok jegyzékét nézve, például az ammónium-szulfátot vagy a nátrium proprionatot, igazán megjön az étvágya az embernek, nem? 

Egyik normális állat sem érzékeli a McDonald's hamburger zsemléjét élelmiszernek, és mint kiderül, nem lesz a baktériumok vagy gombák tápláléka sem. Ez az oka annak, hogy ezek a bionikus burger zsemlék egyszerűen nem bomlanak le sohasem.

Hogy van az, hogy csak egy faj van a Föld nevű bolygón, ami illetve aki, a McDonald's hamburgerét is ételnek gondolja. Ez a faj szenved égbeszökő mértékű cukorbetegségtől, ráktól, szívbetegségtől, elhízástól és demenciától. Ez a faj azt állítja, hogy ő a legintelligensebb a bolygón, és mégis a saját gyermekeit és saját magát mérgező vegyi anyagokkal táplálja. Olyanokkal, amelyeket a gombák sem esznek meg (a gombák tehén trágyán nőnek, csak hamburgeren nem).

Ez az igazi történet. A McDonald's hamburgere nem bomlik el, tény. Na de hogy lehet az, hogy az emberek ennyire elvesztették érzékszerveiket?

Egy olyan videó, ami viccesen és kreatívan hívja fel a figyelmet a gyorskaják nemkívánatos mellékhatásaira abszolút jól jön világunkban! :)




Viszont nekünk jogunk van az igazsághoz, a teljes képhez, hogy önmagunkért és gyermekeink egészségéért felelősségteljes döntéseket és választásokat hozhassunk.  




Az első és egyben legegyszerűbb szabály: együnk Magyarországon honos dolgokat, s a legjobb, ha előkeressük nagyanyáink szakácskönyveit és receptjeit.

Nagyszüleink étkezési szokásaiban az éghajlatnak megfelelő táplálkozási formát még megtalálhatjuk. Ők rengeteg gabonafélét ettek – s nem csupán búzát, hanem az általunk szinte teljesen elfelejtett kölest, babot, hajdinát, sárga és zöldborsót, lencsét. Emellett napi étrendjük nagy részét a zöldségek és hüvelyesek, illetve kis mértékben a húsból készült ételek tették ki.

Száraz hüvelyesek
A száraz hüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb zöldségféle. Ezek különösen a vegetáriánusok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük. A sárgaborsó jelentős mennyiségű B1-, B2-, és E-vitamint, pantoténsavat, biotint és folsavat tartalmaz. Ezen kívül található benne kálium-, kalcium-, foszfor, magnézium, vas, cink és mangán. A szárazbab és a lencse pedig magas A- és B1-vitamin, valamint szeléntartalma miatt fontos táplálék. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani ezeket valamilyen formában, a diétázók azonban számoljanak magas energia- és szénhidráttartalmukkal!





A rizs lehet barna és fehér. 
A barna rizs a természetes, ugyanis csak a külső héját, a pelyvát távolítják el, amit a mag belső héja, a korpa fed. A fehér rizs hántolt, azaz lekoptatják a pelyvás héj alatti hártyát és eltávolítják a szemekről a korpát és a csírát – ez a fényezetlen fehér rizs, amit tovább fényeznek glükózzal és talkummal. Így a szemek kevésbé főnek szét, nem tapadnak össze.Azonban a hántolás során az eltávolított korpával értékes tápanyagok is elvesznek. A rizs felhasználása változatos - a kevésbé jó minőségű szemekből készítenek rizspelyhet, lisztet, tésztát, szirupot, bort, pálinkát, sört, ecetet stb.
A rizs biztosítja az egész emberiség kalória-bevételének több mint egy-ötödét! Azonban csakis a barnarizsnek magas a tápértéke, mert a hántolás és fényesítés során a rizs elveszti a B vitaminok mintegy 70%-át, és a vastartalmának 60%-át. Továbbá a hántolt rizs magas Glikémiás indexe miatt nem ajánlott diabetikusoknak, de azoknak sem, akik túlsúlyosok. Bár manapság lehet kapni B1, B3 vitaminokkal dúsított hántolt rizst is.


Mák
Régen termelt növény, amely a magyar konyhának jellegzetes fűszerét, a mákszemet adja.
A régi házikertekben mindig termeltek (legalább a családi szükséglet kielégítésére) egy-két sor mákot. 
Nemrég feltárt sírhelyben feltűnt a csontok szilárdsága, alaposan megvizsgálva kimutatták, hogy a rendszeresen mákot fogyasztók körében kevés, vagy elenyésző a csontritkulás!!!


Dió
A fa csonthéjas gyümölcse a dió. Őseink a Volga vidékén ismerkedtek meg a dióval és hozták magukkal hazánkba. Azóta sikere töretlen és számos jótékony hatása van a szervezetünkre.
Vitaminjai: C vitamin;thiamin; ribofavin; niacin; pantothenic savanyú B6 vitamin; folsav; A vitamin; E vitamin (alpha-tocopherol); E vitamin (delta-tocopherol); E vitamin (gamma-tocopherol); K vitamin.
Mint láthatjuk, számos ásványi anyagot, és vitamint tartalmaz. Emellett a dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, és néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. Segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Vértisztító, ugyanakkor serkenti az emésztést is. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen.
Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a nőknél gyakori 2-es típusú cukorbetegséget. A legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.


Mazsola
A gyümölcsközpontú táplálkozásban a változatosság alternatíváit nyújthatják a friss gyümölcsök szárítási folyamatával nyert aszalványok, mint a mazsola. Ugyancsak javallt belőlük is naponta mazsolát fogyasztani akár müzliben, süteményekben, akár mazsolaborként vagy "csak úgy" - a markunkból.
A friss szőlő csodálatos (egyebek mellett vitalizáló-egészségmegőrző, tisztító, szomjoltó, hidratáló, fiatalító, vírus- és baktériumellenes, allergia- és gyulladásgátló, valamint konkrét betegségekkel szembeni belsőleg és külsőleg gyógyító) hatását szárított formájában, mazsolaként sem veszíti el. Mi több, ezek a kis "bogyócskák" koncentráltan sűrítik magukba mindazt az erőt, amit friss állapotukban a napsugarak belecsempésztek.
Cukortartalmát a gyorsan lebomló gyümölcscukor adja, így szárított formában nagyobb mennyiségben van jelen, mint a friss szőlőszemekben, amit a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük. A számos fajta közül a legédesebb a legvilágosabb színű aranymazsola. Érdemes tudni azonban, hogy gyógyhatás szempontjából mégis inkább a sötétebb (legsötétebb) fajták – mértékkel történő – fogyasztása ajánlott: minél mélyebb tónusú ugyanis egy mazsola, annál nagyobb ásványianyag - és vitamintartalommal rendelkezik. Minél kevesebb mag rejlik a fajtában, annál jobb minőségű.
Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas.


                 Válaszd TE is a HELYIT, A HELYBEN TERMELT ÉLELMISZERT!