2013. április 23., kedd



TÖRD ÁT A KORLÁTAIDAT




Kubában a 90-es évek elején összeomlott a gazdaság.


Mégsem halt éhen senki. Megszívlelendő példa!






Elmondom, miért vagy itt. Azért, mert tudsz valamit. Bár nem tudod megmagyarázni, de érzed. Érezted egész életedben.Valami baj van a világgal. Nem tudod mi az, csak azt, hogy van. Mint egy szilánk az agyadban... ami megőrjít. Ez az érzés hozott el hozzám. Tudod, hogy miről beszélek?

-- A mátrixról?

Akarod tudni, hogy mi is az? A Mátrix mindenütt van. Körülvesz minket, még most ebben a szobában is. Azt láthatod, ha kinézel az ablakodon, vagy ha bekapcsolod a tévét. Mindig érzed, mikor munkába mész, vagy épp templomba, mikor befizeted az adót. Ez a világ mellyel eltakarják szemed elől az igazságot.

-- Az igazságot?

Hogy egy rabszolga vagy Neo. Megkötözve születtél, mint mindenki. Egy börtönben, mely érzékszerveiddel fel nem fogható. Börtön az elméd számára.




              
               Az vagy...amit elhiszel magadról...
     
  
                                                           















EZ AZ A MONDAT, AMELY A LEGNAGYOBB VESZÉLYT 


JELENTI A FOGYASZTÓI TÁRSADALOMRA:

NEM KELL VÁSÁROLNOM SEMMIT, MINDENEM MEGVAN!



















        ÖSSZETARTÁS - EGYSÉGBEN AZ ERŐ

















A JÖVŐ FARMJA



Szakemberek mutatják be a növénytermesztés és állattenyésztés természetközeli módját. A Föld jelenlegi fosszilis tüzelőanyag felhasználása 22 milliárd rabszolga 24 órás munkájának felel meg...
Az étrend megváltoztatásával az erdei termőterületek arányosan kétszer annyi embert tudnának ellátni mint a jelenlegi termőföldek.






A környező országokban elfogadott gyakorlat a közösségi mezőgazdaság.
Közösen terveznek: gazda és vásárló.
Akár szociális szövetkezetbe is tömörülhetnek, mindenki hozza a saját tudását, tapasztalatát, kölcsönösen segítik egymást.
Magyarországon is működik már pár közösségi mezőgazdaságon alapuló gazdaság.
Az adott közösségen áll, hogy kisebb, vagy nagyobb ez a gazdaság.

A CÉL az ÖNELLÁTÁS!!!
LÉGY TE IS ÖNRENDELKEZŐ!!!








GYERMEKÉTKEZTETÉS



Tájékoztató beszélgetéseken vettem rész több nyíregyházi iskolában.
Kíváncsi voltam, hogyan is működnek az iskolai konyhák.
Azt kell, hogy mondjam nektek a helyzet kritikus!!!
Az egyházi működtetésű iskolákban van remény...találkoztam olyan élelmezésvezetővel, aki korrektül tájékoztatott, számlákat mutatott, hogy rendszeresen szerzi be az alapanyagokat őstermelőktől. Van sajnos ellenpélda is, egyházi fenntartású intézmény szintén, ahol súlyos minőségbeli kifogások vannak évek óta a gyerekek élelmezésében...sok por alapú "terméket" használnak, nagyon kevés, friss zöldség, gyümölcs hozzáadásával...persze a kifogás az volt: hogy kevés pénzből gazdálkodnak...ez nem lehet kifogás!!!
A többi iskolában a helyzet az, hogy magánkéz üzemelteti őket....nagy tételben silány minőség...na ebből nehéz megfelelő tápláló élelmiszert letenni az asztalra.
Amit elfogadhatatlannak tartok a fentieken kívül, az az, hogy ma Magyarországon a gyerekétkeztetés miért profitorientált????????????????????????????????????????????


Ann Cooper az iskolai étkeztetésről

 http://www.ted.com/talks/ann_cooper_talks_school_lunches.html

Azért foglalkozom az iskolai étkeztetéssel, mert ez egy társadalmi igazságossági kérdés. A Berkeley Egyesített Iskolakörzet élelmezési igazgatójaként dolgozom 90 beosztottal, 17 helyszínen, 9600 gyerekkel. Naponta 7100 adag ételért felelek, és két éve azon dolgozom, hogy megváltoztassam Amerikában a gyerekeink étkeztetését. Erről szeretnék ma Önöknek beszélni egy kicsit.

Beteg gyerekeket látunk, akik egyre betegebbek lesznek. És ennek fő oka az élelmiszerrendszerünkben van: ahogyan a kormány az élelmiszerből terméket csinál, ahogyan az élelmiszereket felügyeli, ahogyan az USDA (mezőgazdasági minisztérium) a gyerekek elé egészségtelen ételt tesz, és beengedi az egészségtelen ételt az iskolákba. És ahogyan hallgatólagosan valamennyien iskolába küldjük a gyerekeinket, unokáinkat, unokahúgainkat és unokaöcséinket, és ugye azt mondjuk nekik, hogy tanuljanak az iskolában. Ha a gyerekeket rossz étellel etetjük, ők azt tanulják meg. Mindez erről szól.




NYÍRSÉGI KAMRA


SAJTOK




Tehéntejből készült sajtok:

Gomolya sajt
Füstölt sajt

/sós, kapros, snidlinges, 
fokhagymás, lilahagymás/

Juhsajt
Juhtúró
Juh orda  
/2600/
kg









TE MILYEN TERV ALAPJÁN FŐZÖL?



1.MEGBESZÉLI A CSALÁD, MIT SZERETNÉTEK FOGYASZTANI ÉS EHHEZ MÉRTEN VÁSÁROLSZ BE?

2.AMI SZEZONÁLISAN TEREM, AMIT AZ ADOTT ÉVSZAKHOZ MÉRTEN BE TUDSZ SZEREZNI A PIACRÓL, GAZDÁKTÓL EZEK ALAPJÁN TERVEZTEK?

Gondoljátok csak el, régen nagyszüleink abból táplálkoztak, ami a kertben megtermett, amit télire eltettek...nem volt ennyi civilizációs betegség... sajnos végtelen a sor...amiről elhitették velünk, hogy jobb, egészségesebb, korszerűbb technológiával készítik, tartósítják, génkezelik, fűszerezik, pácolják, hosszú lenne felsorolni mennyi és milyen kemikáliával "oltják be", hogy jó hosszú ideig fogyasztható legyen, gyorsan elkészüljön és olyan ízeket tartalmazzon, melyekre vágyni fogsz, többször és többször, hisz ez a cél, hogy fogyaszd!!!
Mert ez üzlet, manipuláció!
TÉGED MANIPULÁLNAK!!!
A TE ÉS A CSALÁDOD EGÉSZSÉGE ODAVÉSZ!!!
DE SEBAJ ITT LÉP KÖZBE EGY MÁSIK NAGYON "HASZNOS" IPARÁG, A GYÓGYSZERIPAR!!!- tüneti kezelést produkálnak, de gyógyítani képtelenek, mert itt is minden, csak arról szól, hogy vásárolj!!! FOGYASSZ!

HÁT NEM!!!
ELÉG VOLT!!! NEM KÉRÜNK BELŐLÜK!!!
ARRA BIZTATLAK BENNETEKET, KERESSETEK LEHETŐSÉGEKET, MINDENKI SAJÁT MAGÁHOZ, CSALÁDJÁHOZ MÉRTEN!
KEZDD KICSIBEN, TERMELJ A SAJÁT SZÜKSÉGLETEITEKHEZ MÉRTEN, VAGY KERESS ŐSTERMELŐT, AKINEK BÍZOL A TUDÁSÁBAN, OLYAT AKI A BELSŐ VÁLTÁST MEGÉLTE ÉS ÖSSZHANGBAN GAZDÁLKODIK A TERMÉSZETTEL EZEN ELVEK SZERINT LÁTJA EL TÁPLÁLÉKKAL TERMÉNYEIT, GONDOZZA ÁLLATAIT!
A DÖNTÉS, A TE KEZEDBEN VAN!