2013. április 29., hétfő



NYÍRSÉGI KAMRA

Azon dolgozunk, hogy valódi, értékes vitamindús terményeket varázsoljunk minél több család asztalára. Egyetérthetünk abban, hogy hiányzanak gyermekkorunk hazai ízei, a dús levű őszibarack, az édes kajszi, a harsogó paradicsom, a málnából készült házi szörp…ugye TE is emlékszel még a nagymamád által, oly nagy gondossággal készített finom ételekre? 

A közösség előnye, hogy nyitottak vagyunk minden építő javaslatra és igyekszünk igazodni a család szokásaihoz és rugalmasan kiszolgálni a különböző igényeket. - Fontosnak tartjuk, hogy az áru friss, tápanyagban gazdag legyen és hogy csökkentsük a felesleges élelmiszer szállítást, valamint a túlzott csomagolást. -Személyes, megbízható, barátságos szolgáltatásra törekszünk. - Szeretnénk, hogy közvetlenebb kapcsolat alakulhasson ki a termelők és a vásárlók között. - Doboz összeállításunk jó árban jut el hozzád, áraink korrektek. - Bízunk benne, hogy kényelmet nyújt számodra, hogy a piac hozzád érkezik. - Jelenleg kis helyi gazdaságokkal működünk együtt, akik kíméletes eljárással gondozzák a terményeket.

Az állattartás, hagyományos módon történik,a gazdák saját terményeikkel táplálják állataikat.





      MIT TENNÉL, HA A PÉNZ NEM SZÁMÍTANA?









Nem legyőzni kell az akadályt - hanem túljutni rajta. 

A folyó nem áll le vitatkozni az útját álló sziklával, hanem 
átfolyik rajta, s derűsen rohan a tenger felé.


Nem lehet olyan álom, amelynek az eléréséhez ne lenne elegendő erőd.


Légy elkötelezett!

Ezt esszük... Gyilkos mérgeket...

Beszéljünk egy nagyon egyszerű dologról, a fokhagymáról. Ami állítólag bio, mert nem kell csávázni. De a minőségi vetőfokhagyma a forgalmazó szerint is hónapokig kap mindenféle gomba és féreg méreg fürcsit. 
Mi két éve váltottunk életformát és költöztünk a festői szépségű Balatonhenyére. Egyszerűen máshogyan akartunk élni és más környezetben felnevelni a három csodálatos gyerekünket.
A motiváció része volt, hogy ne a sötét oldalt szolgáljuk és ipari mérgekkel tömött hamis üzemanyagot fogyasszunk, tehát a motiváció az egészség volt.
De az első év után még jobban megvilágosodtunk. Rájöttünk arra, hogy minden amit gondozunk, legyen szó a legegyszerűbb zöldségről is, egészen más mint amit az elmúlt 20 évben megszoktunk. Mindennek tartalma van, mindennek íze van, a legegyszerűbb ételek önmagukban készülnek el. A gyöngytyúk leves 6-7 óra lassú főzés után magában fogyasztható. Sem fűszer sem zöldség nem kell bele. Ez érdekes nem?  


Ha már  a nagymamánál járunk - ő tartotta össze a családot a havi rendszerességgel tartott családi ebédeken Pestszentlőrincen. Összejött a verandán 20-25 ember és egész nap ettek, ittak, vitatkoztak, politizáltak. Milyen jókat is ettünk! Aztán a nagymama elment, mi pedig megpróbáltuk ugyanazokat az ételeket elkészíteni a családnak. Évekig próbálkoztunk, de nem ment. Sok technikát bevetettünk, de soha nem lett olyan. Aztán egyszer mégis. Mi volt a titok? Sok titok volt, de nem kellett hozzá génkutatás.
Például a nagyi a kert sarkában tartotta a tyúkokat és az ünnep reggelén kiment és frissen vágta a húst ami a tavaszi zöldborsó levesbe került. Hajnalban frissen szedte a saját maga által a konyhakertben termett zöldségeket. Nem használt margarint, annál inkább sötét krémsárga libazsírt. Az ételt pedig nem sóval, hanem saját maga által eltett paprika sóval fűszerezte.
Nem volt ebben semmi hókusz-pókusz, nem kalifoniából vagy új-zélandról hozatta a hozzávalókat, egyszerűen megtermelte a kiváló minőségű alapanyagokat és a lelkével együtt belefőzte azokat a levesbe.
Végezetül azt szeretném elmondani, hogy hol állunk most.
Egy hosszú út előtt állunk és csak az első lépéseket tettük meg. Azzal kezdődött, hogy megvalósítottuk a saját gazdaságunkat. Azzal folytatódott, hogy elkezdtünk feldolgozni saját nyersanyagokat és késztermékként kivinni a piacra azokat.
Most pedig azzal folytatódik, hogy szeretnénk változtatni a dolgokon. Szeretnénk, ha egyre könnyebb lenne a tisztességes és normális élelmiszerhez való hozzájutás. A kolbász készüljön húsból, a sajt tejből. A zöldség földben növekedjen ne kémcsőben. Szeretnénk, ha egyre többen akarnának normális élelmiszert fogyasztani.
Szeretnénk, ha megfordulna a trend és a nagyvállalatok hamis termékeit egyre inkább felváltaná a kézműves ipar. Szeretnénk, ha kialakulna egy kézműves réteg, persze mi a bioban, azon felül pedig a biodinamikus termelésben hiszünk, és igen szeretnénk, ha nagyon sokan állnának át ilyen termelésre. Nem ilyen termelési technológiára, hanem filozófiára, világnézetre, életformára!
És szeretnénk, hogy egy kézműves vásárra 220 ezer érdeklődő jöjjön el. Azért mert ez azt fogja jelenteni, hogy rendben vannak a dolgok.






EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÉKOT AZ ASZTALOKRA


Beszélhetnénk arról, hogy mit jelentenek ezek a szavak, bio,ökobiodinamikus, helyi termelő, kistermelő, kézműves...sokszor tapasztalom, hogy nemhogy a vevők, de a hatóságok sem tudják, mi van definícióként a saját jogszabályaikban leírva, csodálkozunk ha kevés jelentőséget tulajdonítunk ezeknek?

Aztán beszélhetnénk arról is, hogy miközben a modern, jól menő magas színvonalat képviselő éttermek arról panaszkodnak, hogy nincs megfelelő (nem kiváló!!) hanem megfelelő minőségű alapanyag, ezért külföldről szerzik be a húst, a zöldséget, a konzerveket - miközben a hazai kistermelők mondhatni éheznek.
Beszélhetnénk arról is, hogy miért van az, hogy miközben elindult egy trend amely szerint sokan megnézik mit esznek és ezért fordulnak a tisztességes és normális élelmiszerek felé, akár a bio felé is (tehát van egy növekvő kereslet!!!), nos eközben ezeknek az élelmiszereknek a többségét igazi kihívás beszerezni. Ma mindenki a mangalica kolbászra van ráizgulva, miközben rendes parasztkolbászt sem tudunk szinte megvenni sehol.
De inkább beszéljünk arról ami motivál bennünket tisztességes és normális élelmiszer előállítókat. Beszéljünk először a sötét oldalról és beszéljünk az ízről. 
Miközben napi testnevelésre küldjük gyerekeinket, miközben sok pénzt fordítunk saját egészségünkre (vitaminok, konditermek, különböző alternatív gyógyászati vagy egészségmegőrzési praktikák), nos eközben igen szerény mértékben nézzük meg, mi az amit nap, mint nap magunkba tömünk.
Beszéljünk a zöldségekről, mondjuk az én kedvencemről a paradicsomról:
Amerikai kutatók rájöttek, hogy elrontották a paradicsomot.
Hála a több évtizedes keresztezésnek a modern paradicsom jól bírja a szállítást és remekül szaporítható, de... Csak egyetlen kis probléma van a modern mezőgazdaságok által előállított paradicsomokkal: nincs vagy csak alig van ízük.
Elrontottuk a paradicsomot: hangzott el a közelmúltban az American Association for the Advancement of Science (AAAS) találkozóján. Szerencsére a jelenségre már a szakemberek is felfigyeltek, és megpróbálják kijavítani a hibát, méghozzá a genetika és a modern biokémia segítségével.  A Florida Egyetem kutatója, Harry Klee és munkacsoportja az elmúlt években azon dolgozott, hogy elkészítse a tökéletes paradicsom receptjét. 
Kiderült, hogy a paradicsomban 68-féle illóolaj található, ezek együtt adják ki az ízét. A kutatók most egyrészt azon dolgoznak, hogy egyesével azonosíthassák ezeket az illóolajokat, másrészt azon, hogy azonosíthassák a géneket, majd később az eredményeket a modern paradicsomok minőségének javítására használhassák.
Nos, rossz hírem van Henry Klee számára. A tökéletes paradicsomot már régen feltalálták. Vagy a jóisten, vagy az evolúció (ezt ossza be mindenki magának), de elvégezte a dolgát. Ennek eredményeképpen a tökéletes paradicsom ott van a kertemben és sokak kertjében.



Kereskedelem pénz nélkül? - Háromkaptár Biokert


A helyi élelmiszerellátó rendszerek egyúttal támogatják a helyi kisközösségek kialakulását, erősítik a kis gazdaságokat, és segítik a vidéki térség fennmaradását.








Közétkeztetés helyi termékből Nagykamaráson






KÖZÖSSÉGI KERTEK

A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat.



KÖZÖSSÉGI KERT - VÁROSI TANYA

Mi is az a közösségi kiskert?
Rosta Gábor - „a tanya a városban" szerzője - megálmodta, majd megvalósította azt, hogy a panelházak lakói is kertészkedhessenek. Munka után a felparcellázott kiskertek gazdái nem a TV elé ugranak be, hanem kis földjük terményeit gondozzák, nevelgetik egy közelben lévő elkerített parkban. Az önkormányzatok támogatásával egyre több ilyen kiskert alakulhat, ami lehetővé teszi egy fenntarthatóbb jövő megvalósulását.