2013. április 23., kedd


GYERMEKÉTKEZTETÉS



Tájékoztató beszélgetéseken vettem rész több nyíregyházi iskolában.
Kíváncsi voltam, hogyan is működnek az iskolai konyhák.
Azt kell, hogy mondjam nektek a helyzet kritikus!!!
Az egyházi működtetésű iskolákban van remény...találkoztam olyan élelmezésvezetővel, aki korrektül tájékoztatott, számlákat mutatott, hogy rendszeresen szerzi be az alapanyagokat őstermelőktől. Van sajnos ellenpélda is, egyházi fenntartású intézmény szintén, ahol súlyos minőségbeli kifogások vannak évek óta a gyerekek élelmezésében...sok por alapú "terméket" használnak, nagyon kevés, friss zöldség, gyümölcs hozzáadásával...persze a kifogás az volt: hogy kevés pénzből gazdálkodnak...ez nem lehet kifogás!!!
A többi iskolában a helyzet az, hogy magánkéz üzemelteti őket....nagy tételben silány minőség...na ebből nehéz megfelelő tápláló élelmiszert letenni az asztalra.
Amit elfogadhatatlannak tartok a fentieken kívül, az az, hogy ma Magyarországon a gyerekétkeztetés miért profitorientált????????????????????????????????????????????


Ann Cooper az iskolai étkeztetésről

 http://www.ted.com/talks/ann_cooper_talks_school_lunches.html

Azért foglalkozom az iskolai étkeztetéssel, mert ez egy társadalmi igazságossági kérdés. A Berkeley Egyesített Iskolakörzet élelmezési igazgatójaként dolgozom 90 beosztottal, 17 helyszínen, 9600 gyerekkel. Naponta 7100 adag ételért felelek, és két éve azon dolgozom, hogy megváltoztassam Amerikában a gyerekeink étkeztetését. Erről szeretnék ma Önöknek beszélni egy kicsit.

Beteg gyerekeket látunk, akik egyre betegebbek lesznek. És ennek fő oka az élelmiszerrendszerünkben van: ahogyan a kormány az élelmiszerből terméket csinál, ahogyan az élelmiszereket felügyeli, ahogyan az USDA (mezőgazdasági minisztérium) a gyerekek elé egészségtelen ételt tesz, és beengedi az egészségtelen ételt az iskolákba. És ahogyan hallgatólagosan valamennyien iskolába küldjük a gyerekeinket, unokáinkat, unokahúgainkat és unokaöcséinket, és ugye azt mondjuk nekik, hogy tanuljanak az iskolában. Ha a gyerekeket rossz étellel etetjük, ők azt tanulják meg. Mindez erről szól.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése