2013. június 9., vasárnap

Szeretnénk, ha megfordulna a trend és a nagyvállalatok hamis termékeit egyre inkább felváltaná a kézműves ipar. Szeretnénk, ha kialakulna egy kézműves réteg, persze mi a Nyírségi Kamrában arra törekszünk, hogy a helyi családok asztalára, csak és kizárólag kíméletes gazdaságból származó, természetes élelmiszer kerüljön. 
Hagyományos termelési technológiára, filozófiára, világnézetre, életformára való tudatosításra kell át-vissza állnunk!

A nagyipari mezőgazdaság hívei azt állítják, hogy a gépek és a legújabb növényvédőszerek, műtrágyák használata segít a gazdáknak, hiszen  használatukkal nagyobb mennyiségek termelhetők/tenyészthetők és kisebb a veszteség: így az egységnyi termékre jutó költség is kevesebb. 
Sajnos azonban a szomorú valóság az, hogy a gazdák csak még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek az évek során, ráadásul a termőföld minősége is romlott, a biodiverzitás pedig csökkent a rovarírtószerek nagyarányú használata és a legellenállóbb haszonnövények elterjedése miatt. A gazdák függnek a növényvédőszert és műtrágyát gyártó cégektől, mivel a föld az elmúlt 10 év során olyan komoly terhelésnek lett kitéve az évi többszöri betakarítás lehetőségét és a nagyobb terméshozamot garantáló műtrágyák miatt, hogy használatuk nélkül már alig termékeny, míg a kártevők a monokulturális termesztésnek és az erős írtószereknek köszönhetően túlélőkké váltak. Ebből az ördögi körből már nagyon nehéz kiszállni. Azok a gazdák pedig, akik nem hajlandóak csatlakozni a nagyiparhoz, kénytelenek minimális nyereséggel dolgozni, hogy tartani tudják a nagyban termelő versenytársakkal az iramot.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a fenntartható méretű és természetes módon gondozott mezőgazdaságok jobban ellenállnak a természeti szélsőségeknek. Ha egy földbe éveken át ugyanazt a növényt ültetik, akkor az kizsigereli azt a területet; a megfelelő vetésforgó alkalmazásával azonban a föld jó minőségű és nagyobb teherbírású lesz. A különböző haszonnövények váltogatása nem csak, hogy a földnek tesz jót, de a kártevők elterjedését is mérsékli. 

De hogyan segíthetjük mi, egyszerű fogyasztók, a kis méretű, fenntartható mezőgazdaságokat?

Támogasd TE is a helyi gazdaságokat, a Nyírségi kamra segít, hogy megtaláld TE is a közvetlen kapcsolatot a helyi gazdaságokból származó minőségi élelmiszerekkel.

                       Légy TE is tagja a  közösség által támogatott mezőgazdaságrendszernek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése